IEEE Milestone emléktábla avatás a Földalatti Vasúti Múzeumban

A Milleniumi Földalatti Vasút (MFAV) 2020-ban került fel az IEEE Milestone-ok listájára. Az emléktábla avató ünnepség a Covid járvány miatt halasztásra került, és végül 2022. október 20-án sikerült megtartani a BKV Földalatti Vasúti Múzeumban. Miután Antonio Luque, az IEEE R8 igazgatója üdvözölte a megjelenteket, Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum fő muzeológusa a köszöntőjében kiemelte a kontinens első metrójának jelentőségét. Az emléktáblát Antonio Luque és Kovács Levente, az IEEE Hungary Section elnöke leplezte le. Kovács Levente reméli, hogy ezt az első hazai mérföldkövet a hazai elektrotechnikai találmányok újabb mérföldkövei követik. Kádár Péter, az első hazai IEEE Milestone előterjesztője megemlítette, hogy családi hagyomány szerint egyik ükapja vezette a Ferenc Józsefet szállító első földalatti kocsit. Veisz Imre, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület titkára is hangsúlyozta e műszaki örökség fontosságát.

Délután a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban egy mini szimpózium keretében a Kisföldalatti innovatív műszaki részletei kerültek bemutatásra. Merczi Miklós köszöntötte a megjelenteket, majd a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Technikatörténeti Bizottsága nevében Tóth Éva elmondta, hogy ez a nemzetközi mérföldkő jól illeszkedik a MEE célkitűzéseihez. Antonio Luque, az IEEE R8 igazgatója összefoglalta az IEEE Milestone-ok történetét. Benda László és Jeszenszky Sándor a MFAV XIX. század végi társadalmi-technikai környezetét mutatták be „Tömegközlekedés Budapesten a millenniumi években” című előadásukban. Kádár Péter, az Óbudai Egyetem tanára, IEEE HS korábbi elnöke, a Milestone előterjesztője „Innováció az MFAV-nél” előadásában az alkalmazott újításokat ismertette, mint a motorkocsivá egybeépített mozdony és személyszállító kocsi, a hattyúnyak alváz, a kétirányú működés, a felső áramszedő, a motoros forgóváz, az elektromos világítás, a biztonsági jelzőberendezés, a kiásott, majd befedett alagút és végül, a Boston-i, Párizs-i, Berlin-i és Buenos Aires-i földalattinak is mintául szolgáló új szabvány.

Az IEEE Hungary Section köszönetet mond az IEEE History Committee-nek és mindenkinek, aki segítette, hogy elhelyezésre kerüljön ez a műszaki örökséget a Milestone térképen, többek között a BKV-nak, a BKK-nak és nem kevésbé a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak.

Kádár Péter

Emléktábla avatásEmléktábla avatás
Emléktábla avatásEmléktábla avatás
Emléktábla avatásEmléktábla avatás
Antonio LuqueAntonio Luque
Kovács LeventeKovács Levente
Kovács LeventeKovács Levente
Kádár PéterKádár Péter
Merczi Miklós, Kádár PéterMerczi Miklós, Kádár Péter
Veisz ImreVeisz Imre
Antonio Luque, Kovács Levente, Kádár Péter, Merczi Miklós és Veisz ImreAntonio Luque, Kovács Levente, Kádár Péter, Merczi Miklós és Veisz Imre
Csoportkép az avatásrólCsoportkép az avatásról
Antonio Luque, az IEEE R8 igazgatójaAntonio Luque, az IEEE R8 igazgatója
Az emléktáblaAz emléktábla
EmléktáblaEmléktábla
Utolsó módosítás: