Szeretném minden volt és jelenlegi Kandós számára ismerté  tenni azt a példaértékű összefogást  amit egy 1973 - ban végzett Kandós osztálynál volt szerencsém megtapasztalni.
A csoport tagjai 48 év után is olyan elképesztő ragaszkodást és szeretetet mutattak volt iskolájuk iránt, amely példa értékű lehet valamennyi Kandón végzett volt diák és a jelenleg itt tanuló számára is.
A Kandós életérzést fejezi ki az alábbi beszámoló is, melyet Guszt István az összejövetel megszervezője foglalt össze és változtatás nélkül olvasható az alábbiakban.

Dr. Temesvári Zsolt


 

Kandós Híradósok 48 éves találkozója

 

Kandó Kálmán születésének 150. évfordulója, a Kandó, mint felsőoktatási intézmény 50., mint oktatási intézmény 120. évfordulója alkalmából, jubileumi Kandós Öregdiák találkozót szervezett 2019.09.20-án a Villamosmérnöki Kar. Ezen a találkozón részt vettünk az 1973-ban, a Híradásipari szakon végzettek közül hatan. Örültünk, hogy hosszú idő után újra látjuk egymást, és megfogalmazódott az a gondolat, hogy próbáljuk meg felkutatni hajdani szaktársainkat, egy esetleges találkozó reményében.

A jubileumi rendezvény főszervezője, Dr. Temesvári Zsolt nagyon kedvesen elbeszélgetett minden érdeklődővel, ami lendületet adott az elhatározásunknak.

Az államvizsgát követően, a korábbi kis közösségek, kollégiumi barátok, albérlő társak, egymás sikeréért szorító barátok, az ország minden tájára szétszóródtak. A munkahelyek, a családalapítások, sorkatonai szolgálatok, új feladatok elé állítottak mindenkit, emiatt csak kis számban maradtak meg a hajdani kapcsolatokból.

Egy év múlva, 2020 nyarára a hajdani 70 magyar fő(vietnami társaink voltak még) döntő többségét sikerült felkutatni, de az augusztus végére tervezett találkozót a vírusjárvány miatt el kellett halasztani.

A csapatból Hudoba Gyula a főiskolát követően visszatért szép szülőfalujába Bajnára, ahol a tanári diplomát is megszerezve, előbb oktatott, majd pedig fiatalon igazgatója lett a helyi általános iskolának.

Az ő, és kedves családja meghívására gyűlt össze 48 év után újra iskolapad mögé, a bajnai általános iskolában, a csapat közel 2/3-a.

A megjelenteket köszöntötte a vendéglátón kívül, Pallagi Tibor polgármester úr, és Kovács Géza az általános iskola igazgatója. Pohárköszöntőt mondott a Szent Adalbert római katolikus templom lelkipásztora, Nyíri Róbert.

Mindenki örömére szolgált, hogy vendégül láthattuk, a Kandóból Dr. Temesvári Zsoltot, aki példaértékűnek tartotta, hogy ennyi év után, ilyen létszámban sikerült találkozót szervezni.

Először is, megemlékeztünk a 16 elhunyt társunkról, felidézve munkahelyeiket, és minden, ismertté vált információt.

Az elmúlt egy évnyi kényszerszünet alatt a társaság fele közzétette életrajzát, ami gördülékenyebbé tette a találkozó menetét.

A mi főiskolás időszakunk alatt(1970-73) Magyarországon a Műszaki Egyetemen, és a Kandó Főiskolán volt csak felsőfokú gyenge-, és erősáramú szakképzés.

A Kandó, nem csak a névadója, de a magas szintű oktatás miatt volt elismert intézmény, ahol jó légkörben tanulhattunk.

Megküzdöttünk, mire leállamvizsgáztunk, de olyan alapot kaptunk, mellyel az évfolyamunk – nagyon kisszámú kivételtől eltekintve – sikeresen helytállt az életben.

Voltak, akik más területen: zenei, pedagógiai, mezőgazdasági, diplomáciai pályán teljesedtek ki.

A többség, olyan vállalatok alkalmazottja volt, mint a VIDEOTON, ORION, BHG, Posta - később Matáv, Atomerőmű, SZÜV, MALÉV, különböző Kutató Intézetek, más ipari létesítmények, melyek jó része a rendszerváltást követően vagy megszűnt, vagy komoly létszámleépítéssel átalakult.

Ez a változás új kihívást jelentett valamennyiünk számára, de az élettörténetekből kiderült, hogy szinte mindenki sikerrel vette ezt az akadályt is. Arra is van példa, hogy néhány társunknak kifejezetten jó lehetőséget teremtett a magánszféra.

Vannak, akik még most is aktívan dolgoznak.

A jó hangulatú beszélgetést követően, meglátogattuk a szép katolikus templomot, és a felújítás alatt álló Sándor – Metternich – kastély történetéről hallhattunk jó előadást.

Öröm volt látni, hogy az idősödő csapatunk, ha csak egy napra is, de megfiatalodott!

Abban maradtunk, hogy ez a találkozó csak az első volt, és célszerűen 2023 - ban lenne a következő (remélhetőleg teljes létszámmal), amikor együtt ünnepelnénk az akkorra esedékes aranydiplománkat.

Összeállította: Guszt István