A Kandó Szakkoli Nürnbergben

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Szakkollégium idén 15. alkalommal utazott Németországba, hogy megtekintse Nürnbergben a háromnapos Embedded World 2022, azaz Beágyazott Világ 2022 kiállítást. A négynapos kirándulás rendkívüli lehetőséget jelent: amellett, hogy egy szakmailag elismert és nagy jelentőségű rendezvényen vehettünk részt, bejárhattunk egy gyönyörű várost, melynek minden négyzetméterén történelmet találunk, és nem mellesleg összekovácsoltuk a kis közösségünket is.
 
A 21 fős csoport (akik között a kari TDK, a határontúli MTDK, illetve országos TDK helyezettjei is ott voltak) 2022 június 20-án, hétfőn reggel 6-kor indult a nagy útra. Úticélunkat, a Nürnberg mellett fekvő Zirndorfot délután 3-kor értük el. Takaros kis szállásunk szobáit hamarosan elfoglaltuk, majd feltérképeztük a környéket. Az előttünk álló izgalmakra közös vacsorával készültünk, amit egy helyi hagyományőrző étteremben fogyasztottunk el.
 
Az elkövetkező három nap délelőttjét a Messezentrum öt óriási, az Embedded World 2022 kiállítás számára fenntartott csarnokokban töltöttük, ahol összegyűlt a világ összes létező, beágyazott rendszerekkel foglalkozó cége; a startupoktól a legismertebb nagyvállalatokig mind delegáltak egy-egy csapatot a kisebb-nagyobb standjukra, és nem érkeztek üres kézzel. A legtöbb helyen a szakmai beszélgetések után – vagy azok jutalmául – begyűjthettünk egy-két ajándékot, melyek közül a legértékesebbek a fejlesztőpanelek voltak. Betekintést nyerhettünk a különböző tesztelési-diagnosztikai, tárgy- vagy arcfelismerő szoftverek, fejlesztői környezetek, orvostechnikai műszerek, speciális célú oszcilloszkópok, és számtalan egyéb, az életünket megkönnyítő eszköz működésébe, és a standoknál eltöltött kellemes percek gyümölcseként számunkra addig ismeretlen nézetekkel, szemléletekkel ismerkedhettünk meg. A délutánt a nevezetességek számára tartogattuk: bejártuk a Dokumentationszentrumot – a befejezetlen, de felújítás alatt álló Kongresszusi Központban létesített múzeumot –, és felfedeztük Nürnberg belvárosát, a várnegyedet.
Június végén tehát csodás élménnyel és szakmai tapasztalattal lettünk gazdagabbak, melynek szervezéséért hálával tartozunk tanárainknak, Borsos Döníznek és Sándor Tamásnak. A kiállítás az olykor furfangos mérnöki megoldásokkal és a futurisztikus kiállított tárgyakkal megmutatta nekünk a jövőt, amit tanulással és kemény munkával mi is elérhetünk, és amely felé a környezetünket terelni, illetve vinni, mint leendő villamosmérnököknek, kötelességünk.
 
Viszlát, Nürnberg, találkozunk jövő márciusban!
 
Magócsi László, szakkollégiumi elnök
 
IMG_20220623_125740_1.jpg

IMG_20220620_192505_1.jpg
Utolsó módosítás: