2019. április 16-18. között az Óbudai Egyetem óbudai telephelye ad otthont a magyar felsőoktatás egyik hagyományosan jelentős, minden évben megrendezett hallgatói szakmai seregszemléjének, a XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenynek.

A köztudatban PLC verseny néven ismert szakmai vetélkedő 25 évvel ezelőtti alapítói között volt az Óbudai Egyetem két jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola és a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola is. A szervezők az idei jubileumi versenyt Zalotay Péter néhai főiskolai docens emlékének ajánlották, aki már a verseny alapításában is részt vett, és a hazai PLC oktatás egyik kiemelkedő egyénisége volt.

Az Óbudai Egyetem az elmúlt negyedszázadban már öt alkalommal rendezte meg a programot, óbudai telephelyünk pedig – 1999 és 2008 után – immáron harmadszor házigazdája e nemes versengésnek. A Munkatársak kiváló felkészítő munkáját jelzi, hogy a verseny idei szervezője, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézete által indított hallgatói csapatok 2008 óta hétszer állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső szintjére.

Ezen eredmények is igazolják, hogy a három évszázadon átívelő történelmi múlttal rendelkező, országosan és nemzetközileg ismert, és elismert Óbudai Egyetem jó úton jár: újszerű oktatási módszerek alkalmazásával, a magyar és az európai gazdaság igényeire fókuszálva magas színvonalú gyakorlatorientált alapképzést, mester- és doktori képzést, valamint nemzetközi szintű kutatás-fejlesztést és innovációt folytat.

Az évről-évre visszatérő verseny kiváló alkalom arra, hogy a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, összemérhessék elméleti és gyakorlati tudásukat. A zsűri elismert szakemberei közreműködésével a versenyzők megismerik felkészültségük szintjét, miközben szakmai barátságok is kötődnek.