Témavezető: Sándor Tamás

2018/2019-es tanév első félévére adtam be pályázatomat az Új Nemzeti Kiválósági Programra. Ennek keretén belül egy 5 vagy 10 hónapos ciklusra lehet ösztöndíjat nyerni, bizonyos feltételek mellett. Ez BsC-s hallgatóknál 75.000Ft/félév, mely egy szabadon felhasználható összeg. A kutatást lehet tovább vinni következő félévekre is, ha vannak további kutatási irányvonalak. 5 hónapos ösztöndíjra pályáztam, melyet meg is nyertem.

A témám a műanyag polarizált lencsék befogási erőtől való torzulásának vizsgálata volt, mely kutatást egy kutatócsoport keretein belül végeztem. Erről egy korábbi kutatási eredményt publikált már Kárász Géza már végzett mechatronikai mérnök. Ebből a publikációból kiderült, hogy a műanyag szemüveglencsék tulajdonsága a képalkotásban külső mechanikai feszültség hatására kellemetlen élettani hatásokat is eredményez. A feladatom ennek a változásnak a lemérése volt. Erre létrehoztam egy mérési elrendezést, mely modellezte a szem és a szemüveg viszonyát.

Az elrendezés egy Raspberry Pi 3B típusú beágyazott rendszeren alapult, melyhez csatlakozott egy kamera, valamint egy OLED kijelző. Így a készült képek rögtön képfeldolgozásra kerültek, melyek fontosabb lépései a kép kivágása, körök detektálása, valamint az összehasonlítás volt 2 feszültségállapot között. 0 – 30 Ncm között vettem fel legalább 6 mérési ponton, hogy több összehasonlítási pontom is legyen, mely összehasonlításokat az eredeti, vagyis 0 Ncm előfeszítési nyomatékú lencsével végeztem.

Vizsgálataim során sikerült nekem is igazolnom a korábbi méréseket, vagyis, hogy van képalkotásban vett torzulása a műanyag lencséknek külső feszültség hatására, valamint ezeket a változásokat számmá tudtam alakítani képfeldolgozás segítségével.

balra: mérési elrendezés vázlata
jobbra: 0 dioptriás lencsén végzett mérési eredmények pixelben

Az ÚNKP pályázat keretein belül vállalt publikációt, illetve konferencia előadást teljesítettem, így az én dolgozatom is bemutatásra került a XLVIII. Tudományos Diákköri Konferencián, ahol I. helyezést értem el, mellyel továbbjutottam a 2019-es OTDK-ra. A XXXIV. Kandó Konferencián is részt vettem, melynek keretén belül dolgozatom a Science In Practice 2018. szaklapban is megjelent. Ezek mellett szakdolgozatomként is ezt a témát választottam.

A pályázat hasznossága megkérdőjelezhetetlen, mivel egy féléves munkám során rengeteg területre sikerült belátást nyernem, nagyon sok tapasztalatot szereztem, valamint jó eredményeket értem el, mely köszönhető annak is, hogy kiemelt figyelmet kaptam tanáraimtól.