A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye.

A TDK célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos tevékenységet, támogassa a tehetséges hallgatókat és mestereiket. A TDK segítséget ad a kutatómunkában való továbblépéshez és a pályakezdéshez, ösztönözi a mester- és doktori képzésre történő jelentkezést. A tudományos diákkörökben a hallgatók kutatómunkát folytatnak, amelynek eredményeit a TDK dolgozatukban összegzik. Az így létrehozott alkotásokat a felsőoktatási intézményekben megrendezett tudományos diákköri konferenciákon mutatják be. A legkiemelkedőbb pályamunkák pedig a kétévente megrendezendő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK-n) kerülnek értékelésre. Az egyetem TDK tevékenységét és OTDK részvételét több Nemzeti Tehetségprogram keretében benyújtott sikeres pályázat támogatta.

Az Óbudai Egyetem XLVIII. TDK konferenciáját 2018. november 14-én rendeztük meg. A Kandó Kari szekcióknak ezúttal az óbudai telephely adott otthont. A rendezvényt Nádai László dékán úr nyitotta meg. Négy villamosmérnöki szekciót állítottunk fel, amelybe hallgatóink 29 pályaművet neveztek be, és ebből 26-ot be is mutattak.

Külön öröm a számunkra, hogy a Kandó kari TDK-n a Balassi Gimnázium, a Puskás Technikum és a Trefort Szakgimnázium középiskolás diákjai is részt vettek további 12 dolgozattal. Ők a két "Junior" szekcióban mutatták be az eredményeiket.

A szekció zsűrik hat eleső, hat második és két harmadik helyezést, valamint hat különdíjat ítéltek oda. Az összevont zsűri döntése alapján a 2019. évi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára tizenkét pályamű jutott tovább.

A TDK konferencia ünnepélyes eredményhirdetését egyetemünk központilag rendezte az összes kar számára. A november 19-én tartott eseményen a díjazott hallgatókat éremmel és oklevéllel jutalmaztuk. Az eredményhirdetés ünnepélyességét jelentősen fokozta Óbudai Egyetem Vegyeskarának műsora.

Az Óbudai Egyetem 2019/19. tanévi TDK tevékenységét és konferenciáit az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt "Hazai Tudományos Diákköri műhelyek támogatása" című pályázat (NTP-HHTDK-0018).

Lamár Krisztián

CsatolmányMéret
KVK TDK 2018 Eredmények85.91 KB