Idén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság Vívóversenye másodszor került megrendezésre az új helyszínen, a Debreceni Sportcsarnokban. Óriási felhajtása volt, mivel ez volt a 110 éves jubileumi verseny, amely küzdelem egyben kvalifikált a XXIX. Taipei Summer Universiade-ra is. Nagyon szuper volt a debreceni versenyszervezés, hatalmas teremben és rendkívül kemény mezőnyben tudtunk indulni.

Körülbelül 15-20 perc autóútra laktunk a verseny helyszínétől, ami gyönyörű kilátással rendelkezett a debreceni Fő térre. Az Óbudai Egyetem versenyzői nagy erőbedobással vívtak az egész verseny során, de jövőre több női versenyzőt kell toboroznunk az egyetem csapatába, hogy tudjunk indulni az Universitas váltón is, ami az egész hétvége fő száma volt (egy tőröző, egy párbajtőröző, egy kardozó a nőktől és a férfiaktól egyaránt). Néhány képpel illusztrálnám magát a verseny helyszínét, színvonalát és díjazását.

A versenyről egy kicsit:

Idén, 2017-ben már negyedszerre nyerte meg Óbudai Egyetem egyik csapata (Káli András (KVK), Karvalics Ádám (BGK), Liszkai Tamás (BGK) és Kiss Ádin (NIK)) a MEFOB-on a férfi tőr csapatbajnokságot az. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is teljes magabiztossággal, izgalmak nélkül tudtuk elhozni az aranyérmet. Már sikerült annyi férfi vívót toboroznunk az egyetemről, hogy az Óbudai Egyetem a korábbi évekhez hasonlóan két csapatot is el tudott indítani, és ahogy látszik a versenytabellán, nem sok hiányzott ahhoz, hogy az Óbudai Egyetem két csapata egymással vívjon a döntőbe jutásért, amely eredmény az előző években is hasonlóan alakult.

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Tavaly az Óbudai Egyetem egyik vívócsapatának tagja az alábbi nyilatkozatot adta Műszaki Újságnak. A nyilatkozat kitűnően visszaadja a MEFOB-os élményeket, sikereket:

1. Mióta vívtok? Miért ezt a sportot választottátok? Mivel ad többet ez a sport, mint bármelyik másik?
- 12. éve vívok, de az egyetem előtt és az első évében szüneteltettem a tanulás miatt. A fivéreim is vívtak ezért választottam én is a vívást. A vívás nem csak egy sima foci vagy kosárlabda, hanem egy olimpiai sportág, amiben Magyarország kitűnően jeleskedik.
2. Mi volt az eddigi legszebb emléked a pályafutásod alatt?
- Többszörös Országos Bajnok vagyok, de alegizgalmasabb emlékeim a MEFOB-hoz kapcsolódnak.
3. Szerinted megvan a magyar vívás szakmai és anyagi háttere ahhoz, hogy stabil válogatottunk legyen?
Mivel most is van válogatottunk és rendesen utaztatják minden versenyre gondolom az anyagi háttér megvan, a szakmai hátteret én kielégítőnek tartom.
4. Milyen eredményeket értetek el eddig közösen?
2015                                             2016
Tőr csapat 1.hely              Tőr csapat 1.hely
Párbajtőr csapat 2.hely      Párbajtőr csapat 2.hely
Universitas csapat 2.hely  Kard csapat 4.hely

5. Röviden, ha össze kéne foglalnod, mit adott a verseny?
- A versenyek alatt illetve a versenyek utáni összejöveteleken erősen összeszokott a csapat és már a második évben megyünk le ugyanazzal a csapattal, természetesen az új tagokat is szívesen fogadjuk.
6.Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
A következő évi MEFOB-on szeretnénk megnyerni a párbajtőr csapatot, egyénikben jobban jeleskedni illetve az Universitas csapathoz (ami a MEFOB fő száma) elég női vívót szerezni, hogy el tudjunk indulni rajta.
7. Mit üzennétek az OE hallgatóinak?
- Ahogy a fentiekben is említettem szeretettel várjuk a női vívókat a csapatunkban.

Káli András
3. éves hallgató
ÓE KVK